Informacje o kierunku
Zawód: Dietetyk
Podbudowa programowa: do Szkoły przyjmowani są absolwenci szkół średnich.
Policealna Szkoła Jednoroczna „Edukator” realizuje autorski program Centrum Kształcenia „Edukator”, numer zawodu według Klasyfikacji Zawodów i Specjalności 322001.
Cykl kształcenia
Nauka trwa 10 miesięcy.
Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym, dwa razy w miesiącu w soboty i niedziele.
Nauka kończy wydaniem dyplomu ukończenia szkoły Centrum Kształcenia „Edukator”.
Rekrutacja
Na kierunek dietetyk, kandydat składa w sekretariacie szkoły następujące dokumenty:
Charakterystyka zawodu
Do zadań absolwenta kierunku dietetyk należy: przygotowywanie różnego typu jadłospisów, zarówno dla ludzi chorych, jak i zdrowych. Dietetyk zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia oraz na zlecenie lekarza opracowuje receptury różnych diet dla dzieci i dorosłych, prowadzi oraz nadzoruje wszystkie elementy produkcji, tj. instruktaż pracowników, nadzór nad prawidłowym przebiegiem poszczególnych etapów przygotowywania potraw. Absolwent kierunku dietetyk przeprowadza kontrolę jakości zarówno organoleptyczną, jak i laboratoryjną stosowanych surowców i warunków ich przechowywania. Dietetyk prowadzi dokumentację rozliczeniową produkcji, która dotyczy przede wszystkim ilości wyprodukowanych potraw oraz ich wartości kalorycznej. Dietetyk dba o prawidłowe i racjonalne żywienie, szczególnie w czasie choroby i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego.
Możliwość zatrudnienia i stanowiska pracy absolwenta
Absolwenci Policealnej Szkoły Jednorocznej „Edukator”, po ukończeniu kierunku dietetyk, mogą być zatrudnieni w placówkach żywienia zbiorowego, takich jak szpitale, sanatoria czy zakłady przemysłu spożywczego. Absolwenci kierunku dietetyk mogą również podjąć pracę w ośrodkach zdrowia, jak i w gastronomii bądź otworzyć własną praktykę.
Plan nauczania:
Lp. |
Przedmioty nauczania |
1. |
Zarys anatomii i fizjologii człowieka |
2. |
Elementy psychologii, pedagogiki i etyki |
3. |
Podstawy żywienia człowieka |
4. |
Technologia z towaroznawstwem |
5. |
Dietetyka |
6. |
Biochemiczne podstawy żywienia |
7. |
Pracownia żywienia i dietetyki |
8. |
Zasady obsługi klienta |